Slaget om East

Rangers marscherar vidare i Stanley cup-slutspelet och vi är nu bara timmar ifrån att bevittna den första Conferencefinalen mellan Rags och Canadien. Ojoj, detta kommer smälla högt! Slaget om Eastern conference, med en plats i Stanley cup-finalen i potten.

 

Rangers har blandat och gett. Först slog man ut Flyers i första rundan där det gick till 7 matcher. Det var på gammalt hederligt Rangers-manér som man blandade och gav med insatsen och vann/förlorade varannan match hela vägen genom game 7 där Rangers till slut tog hem serien och avancerade mot andra rundan där Pittsburgh väntade.

Efter en stark insats i game 1 så förlorade man helt spelet och befann sig i underläge 3-1 inför game 5. När laget anlände till Pittsburgh möttes man av den tragiska nyheten att Martin St. Louis mor hastigt avlidit. St. Louis vände på fläcken för att åka och vara med sin familj, som såklart är fullt förståeligt, och laget lämnades i sorg och utan något som helst självförtroende.

När pucken sedan släpptes så var det ett annat lag som kom ut på isen. Ett lag innehållande Martin St. Louis. Fast beslutna att vinna för den avlidne France St. Louis samlade man all sin kraft och kör över Penguins med 5-1. Ett samlat lag som spelar för sin lagkamrats avlidne mor lyckas göra det vi fans trodde var omöjligt när det vankades game 5, och vinner serien efter en rafflande game 7 där en viss svensk målvakt vid namn Henrik Lundqvist (Hört talas om honom?) stal showen och spikade igen de 10 sista minuterna när Penguins pressade för en kvittering.

Rangers lyckades alltså vända serien från underläge 3-1 till vinst i game 7 i en slutspelsserie som det kommer talas om länge. Det är från denna serie vi hämtar detta redan klassiska klipp på Martin St. Louis tal till laget efter game 6. Inte ett Rangersöga torrt.

 

 

 

Nu är det dags att ta tag i Canadiens, härefter kallat Habs, som måste elimineras för att nå den så eftertraktade Stanley cup-finalen. Ett Habs som svepte Lightning 4-0 i första rundan och sedan blåste Bruins på Conferencefinal i andra rundan i en 7 matchers rysare. Habs spelar med fart och fläkt och är tekniska. Om Rangers kan behålla sin disciplin och inte falla för frestelsen att lira neandertalarhockey, möta upp med egen speed och ha en storspelande Henke längst bak så tror jag vi har en god chans att vara i final om drygt 2 veckor.

Vad jag hoppas på är att vi får se Rangers lira sin bästa hockey och inte falla in i slöhockeyn och förvänta oss att alla andra ska göra ”det.”

 

 

Nash har ännu inte gjort mål i årets slutspel. Håll koll på honom. Får han in en puck så blir det åka av. Var så säkra.

 

 

Så, Lets go Rangers! Vinn för äran, vinn för cupen, vinn för France!

 

Jocke


Världens bästa?

Världens bästa hockeyspelare, Sidney Crosby! Känner du igen det? Det är på det viset media och NHL vill måla upp honom. Som världens bästa spelare. Men hur väl stämmer orden verkligen in i praktiken? Är Sidney Crosby verkligen världens bästa spelare eller bara en fantastiskt spelskicklig center? Det ska jag försöka grotta ner mig i med detta inlägg.
 
 
Vad betyder egentligen "Världens bästa spelare."?
 
Att vinna poänligan varje år?
Att vara "bäst när det gäller som mest"?
Att stoppa flest puckar från att gå i eget mål?
Att plocka bort motståndarnas bästa spelare?
Att jobba gärnet varje byte, spela fysiskt och ge energi till laget?
Att ha bästa corsi %?
 
Ja hur är det nu? Hur mäter man egentligen skicklighetsgraden mellan olika spelare? Det är väldigt svårt såklart men till vår hjälp har vi ju statistiken. 
Men kan man alltid lita på statistiken? Jag säger som så, att all statistik i sig är irrelevant så länge du inte tar hänsyn till andra statistiska parametrar och lika så matchen, säsongen eller karriären det gäller för.
 
Exempel: Alexander Ovechkin.
-35 i plus/minus stats på hela säsongen. Ser man till den raden, enbart, så ger ju den skenet av att han är en fantastiskt dålig spelare. Men kan det ha å göra med fler faktorer än just Ovechkin? Ett inte allt för defensivt skickligt lag?
51 mål på hela säsongen. Mest i NHL 13/14. Ser man till den raden så är kan han vara världens bästa spelare. Eller hur? Han gjorde mest mål av alla i världens bästa liga, spelandes "bara" 78 av 82 matcher, då måste man väl vara bäst i världen? Eller? Well you tell me.
 
Vad jag försöker säga är att det inte alltid är så enkelt att bestämma vem som är bäst. Skulle vi gå hårt på statistik så undrar jag hur i hela friden Henrik Lundqvist kan få spela i slutspelet!? Dom har ju Cam Talbot på bänken som har bäst SV% i hela ligans grundspel! Hela 94%! Detta är också ett talande exempel på hur man inte kan använda enstaka statistiska rader utan att se till övrig statistik och vad killen spelat för matcher.
 
 
Vem jag tycker är världens bästa spelare.
 
Så vad betyder det då? Världens bästa spelare... Jag ska gå igenom egenskaperna som jag tycker att världens bästa spelare bör besitta just för att denne ska vara "kvalificerad."
(OBS. Detta är mina åsikter och om du tycker jag är helt ute och cyklar så är det ok. Jag förväntar mig inte att du ska hålla med, men jag förväntar mig att du ska respektera min åsikter.)
 
 
Denne ska vara en ledare. Inget måste att vara ett kaptensämne men en ledare på något sätt.
Denne ska kunna prestera under press.
Denne ska också kunna kämpa sig igenom downperioder och finna vägar tillbaka.
Fördel är ju självfallet om denne gör en hel del poäng.
Ansvarstagande över hela isen såväl i offensiven som defensiven.
Att spela hårt men ärligt är en konstform som försvinner allt mer i NHL tyvärr. Jag älskar spelare som kan detta.
Sist men inte minst så måste denne vara ett fullblodsproffs även utanför isen.
 
För mig så faller valet på 2 spelare. Att jämföra målvakter och spelare är som att jämföra äpplen med päron så därför faller mitt val på en målvakt och en spelare. Så mitt val till världens bästa spelare är...
 
 
 
Jonathan Toews, Chicago Blackhawks

Det kan vara det närmaste vi kommer en komplett spelare i dagens NHL med undantag för möjligtvis Pavel Datsyuk.
Toews bemästrar alla aspekter av spelet. Han är en viktig kugge i försvarsspelet men också en spelare man kan räkna med offensivt. Ett råproffs ut i fingerspetsarna och en sann härförare när Hawks går ut i krig. Kaptenen, som han är sedan säsongen 08/09, har lett sitt lag till två Stanley cup titlar, och han är ännu bara 26 år i år. Vare sig han gör avgörande målet i Game 7 eller bara kämpar som en galning för att ge sina lagkamrater bästa möjliga chans till att måla så är en sak glasklar. När slutspelet kommer kan du lita på att han är där och gör allt för att hans lag ska ta nästa steg mot ytterligare en cup.
 
 
Oj vad jag slog på stora trumman där. Vi får se om jag har några hyllningsord kvar till, enligt mig, världens bästa målvakt...
 
 
 
Henrik Lundqvist, New York Rangers

Nu kommer jag få så otroligt mycket skit för att jag väljer målvakten från mitt egna hjärtelag, men tro mig! Jag har vridit och vändit på detta i flera månader och år men jag kommer till samma slutsats. The King of New York är världens bästa målvakt enligt mig.
Som han kan lyfta ett helt lag på sina axlar och vinna matcher som hela serier har jag nog aldrig sett en spelare göra. Hans hängivenhet till att vinna och att hela tiden lyckas hitta tillbaka till en ny ännu högre nivå när han hamnar i svackor går hand i hand med kanske den största vinnarskallen i dagens NHL. Han kliver fram speciellt när det vankas avgörande matcher i slutspel och innehar för närvarande rekordet med 5 raka Game 7-vinster. Förutom att vara en ledare och stjärnspelare för sitt New York Rangers så är Henke ett fullblodsproffs och Manhattan ska vara lyckliga över att få ha en sådan världsstjärna som kallar sin hemma is för Madison square Garden.
 
 
Det var allt för idag. Tack för att du orkade läsa igenom texten.
Följ mig gärna på twitter @j00k3
Jocke
 

Powerplayspöket

Rangers har i nuläget 25 raka PP utan ett enda mål. det går troll i spelet och man tycks ha kört fast. Något måste ändras och man kanske inte måste bli så mycket mer offensiva i PP utan mer defensiva. Låt mig förklara.

Vi riktar in oss på första PP uppställningan då det är den som tillbringar mest tid på isen.
PP1 ser ut som följer: (Den kan variera lite från match till match men backarna förblir nästan alltid dem samma.)

Nash-Stepan-St.Louis
Mcdonagh-Richards

Med de taffliga skott som man lyckas flåsa iväg från blålinjen är det alldeles för många som går på täckande spelare som sedan leder till mer eller mindre farliga kontringar. Richards har ett bra skott från blå men det är enligt mig inget gudabenådat skott han har där. Om sanningen ska fram så tycker jag att McDonagh, Moore och Staal har minst lika bra skott med varierande kvalité på timing.

Med Richards på backposition tycker jag att vi är alldeles för blottade bakåt. Han är ingen back, det är ren fakta. Och av det jag sett honom så är det inte så man blir jätteimponerad av hans defensiva egenskaper. Han gör jobbet som center, varken mer eller mindre.

Rangers borde överge idén om Richards som pointplayer och istället sätta in McDonagh där. Tillsammans med Staal som 2a back tror jag detta skulle kunna generera något mål. Staal har fina skott från straxt innanför blålinjen i pressade situationer och han kan även vinna puck utmed sargen. Staals prio 1 i PP skulle då vara att jobba kvar pucken i offensiv zon och att lägga fina mackor för MacTruck att dundra in på kassen. I dagsläget så går Mcdonagh's goda skottegenskaper till spillo då han agerar mackläggare åt Richards och det är synd i min mening. Vi fick se prov på hans fina pointplay-egenskaper tidigare under grundserien när PP knackade och Richards vart bänkad och jag gillade vad jag såg. 

Så med Staal och McDonagh på blålinjen kan man sedan laborera med Richards som forward utmed kanten för att ha fler skott- och passalternativ om motståndet stänger blålijen helt och jag tror att vi skulle få se ett efterlängtat PP mål inom en inte allt för snar framtid.

Och framförallt behöver vi inte sitta och få hjärtinfarkt så fort motståndarna lyckas göra ett kontringsanfall med Richards som enda spelare mellan dem och Lunkan.

 

Jocke.


#BlackHockeyRules

Jag sitter som vanligt på twitter och går igenom flödet från nattens NHL och slås av det faktum att rasismen fortfarande finns och frodas i världens bästa hockeyliga.
 
I natt visade Bostonsupportar upp sin minst sagt sämsta sida när flera av supportrarna tweetar om att P.K Subban, Montreals backstjärna, är en "Lucky ass nigger." , "That stupid nigger dosen't belong in the NHL." och "So a nigger scored the game winning goal Bruins should be ashamed."
 
 
Screen från twitter.
 
 
För mig är det skrämmande hur denna trångsynthet och hat kan finnas hos supportrar för en av ligans största backstärnor. Är det avundsjuka? Hade Subban varit en bättre spelare om han hade haft en annan hudfärg?
 
För mig är Rangers the shit! Jag är en hängiven supporter och ja, jag uppfattas förmodligen som en riktig vrångnisse dagen efter en förlust, men för mig är kärleken till hockey så mycket större än Rangers. Missförstå mig inte jag älskar att tjaffsa med motståndarsupportrar om deras lag med glimten i ögat och en skvätt humor, för det hör sporten till.
Jag är förmodligen naiv som få men jag har ju alltid trott och hopppats att alla fans, oavsett lag känner så. Därför blir jag otroligt arg och ledsen när sådant hat riktas mot spelare som lagt ner så otroligt mycket tid och engagemang för att nå dit han eller hon är idag, bara för att han eller hon råkar ha "fel" hudfärg.
 
 
Screen från twitter.
 
 
Jag hoppas att detta uppmärksammas i media, twitter och andra kanaler för det kan i mitt tycke vara ett det största hoten mot hockeyn som som sport.
 
Vi vill ju se de bästa spelarna, eller hur? Hur ska vi kunna plocka fram de bästa av de bästa om vi helt enkelt skulle stänga dörren och gömma oss bakom "Bara vita personer ska få spela hockey.".
Just den här formen av hat gör att flera etniciteter helt enkelt väljer andra sporter där det är socialt accepterat att ha en annan hudfärg.
 
Till sist vill jag påpeka att jag inte drar alla över en kam. Det är en liten liten del av alla supportrar som beter sig på dethär sättet men i vanlig ordning så förstör dem för alla andra i slutändan.
 
Med denna text vill jag uppmana folk att visa att detta inte är okej! Och jag hoppas du är med mig!
 
 
#BlackHockeyRules
Jocke

RSS 2.0