En riktig hockeyhelg!

Efter en helg i hockeyns tecken med inte mindre än 21 timmar livehockey från både ishallen, tv och datorn, då har jag inte räknat med samtal, twittrande, sammandrag och highligts, så tänkte jag sammanfatta detta i bloggen. Hockey är livet! All hockey är ju skoj på ett eller annat sätt.

 

Mitt hjärtelag över allt annat, Rangers, spelade försäsongsmatch mot Blackhawks. Då är det blod svett och tårar. Jag analyserar spelet, spelare, lagledning och fullständigt läser sönder internet på nyheter och händelser kring laget. Jag sitter på nätterna och får kämpa för att behärska mig för att inte väcka grannar när Rangers kvitterar sent i matchen eller avgör i OT. Någon kompis jävlas: ”Lunkan är schluuut! Släppte ju 4 lätta i natt.” Jag får mord i blicken och pulsen höjs till icke hälsosamma nivåer. Jag vet inte vad det beror på men jag älskar Rangers, och när någon som inte är lika insatt eller inte såg matchen förolämpar laget, och i samma stund mig, så grovt kan jag inte hålla mig lugn alla gånger. Men det ingår i sporten, trashtalket. Jag älskar själv trashtalk lag och supportrar emellan. Det finns inget roligare innan en viktig match än att gå en omgång på twitter, gärna mot Flyers-, Devils- eller Islandersfans. Man får bita tuggmärken i tungan och försöka intala sig att ”Det är ju bara sport. Inte hela världen.” Men för mig är hockeyn hela världen många gånger.

 

Mitt hjärtelag nummero 2 som är Modo hockey spelade 2 matcher i helgen Frölunda fick vi stryk mot för att sedan vända hem och ta en grymt skön seger mot Leksand på hemmaplan. Jag älskar Modo. Men inte till samma nivåer som Rangers. Jag blir glad om vi vinner. Nere om vi förlorar. Trashtalket finns där. Jag läser mycket om laget och försöker hålla mig uppdaterad vad som händer kring klubben. Känslorna finns där men man kan likna dem vid en lätt bris i förhållande till mina mer stormiga känslor för Rangers. Dessutom såg jag i helgen SHL-mötet mellan Örebro och Djurgården. En avslagen historia som blixtrade till på slutet när DIF vänder underläge 4-1 till 4-4 på 1min o 27sek! Hockey är konstigt och samtidigt så fantastikt!

 

Det vart en hel del tittande på fulsreamer från SM Liiga och KHL, för... Ja... Det var det som fanns tillgängligt just då. KHL har växt sig starkare och där kan det spelas riktigt underhållande matcher. För första gången kollade jag på hockey från SM Liiga. Inte illa! Det är kul att man kan upptäcka nya ligor och jag ska försöka ta mig an att se någon match från Storbritanniens högstaliga under säsongen. Ibland måste man bara ha sin hockeyfix.

 

Jag tillbringade en del av timmarna på årets länscup i både Råsshallen och på Lindehov. Då var det en annan kärlek till hockeyn. Jag utnyttjade tiden i ishallen att jobba med unga domare som dömde cupen. Det är en speciell känsla man får i kroppen när man får se killarna växa som domare och i viss mån även som individer och man vet att dom har tagit till sig de synpunkter och råd som man gett dem. Det bjöds också på roliga hockeymatcher! Oj vilka lirare det finns bland 12åriga tjejer och killar! Den glädjen som (för det mesta) omger en u13-match. Hockeyföräldrar som hejar på. Alla eldsjälar som jobbar för att få cupen att bli en trevlig tillställning för både lagen, funktionärer och åskådare. Magiskt på sitt egna vis. Men det finns tyvärr den där lilla procenten som tar udden av det hela. Det kan vara vem som helst men i detta fallet var det en ledare för ett lag som jag inte kommer nämna vid klubbnamn. Han har mage att skälla ut en 12årig kille för att han inte rensar zonen med kontroll. Killen slog alltså en icingpuck i en för honom stressad situation istället för att passa den till lagkamraten i mittzon. FÖR-JÄV-LIGT! I u13 spelar man för att ha kul. Man coachar för att se till att ungarna har kul. Man går som förälder, syskon, mor eller farförälder för att man är stolt över ”sin” spelare i laget, man bidrar med en positiv attityd och hejar på sitt lag. Men man skäller absolut inte ut en tjej eller kille som knappt än hunnit fundera ut vad offside egentligen är inför en hel ishall. Vad lär sig spelaren av det? Hur kan man förvänta sig att spelaren går ut i nästa byte och ger allt när denne, fortfarande med utskällningen i färskt minne, kommer göra allt för att inte göra fel? Hur kan man räkna med att spelaren ens vill spela nästa match, cup eller för den delen, säsong? Dessa idioter önskar jag att klubbarna kunde ha kurage nog att ställa sig upp mot och säga ”Nej. Vi vill inte att du coachar vårat u13-lag. Du kan jättegärna bli med i a-laget eller j20, där saknas det materialare. Men som representant för vår ungdomshockey är du fel person.”

För att återgå till glädjen så kommer jag att bjuda på lite bilder från cupen nedan för den som är intresserad. Var så god!

 

 
 
 

För att knyta ihop säcken så vill jag än en gång påpeka hur mycket jag älskar hockey. En av mina största kärlekar i livet. Hockey är kul! Det är bara lite olika kul i olika sammanhang. Och grattis Valbo till segern i Länscupen u13 2014! Bra jobbat!

 

Finns där funderingar, frågor eller älskar du liksom jag hockey? Jag finns på twitter och jag är inte farlig. @j00k3

 

Jocke


Spelarkoll NYR-CHI 140926

Jag ber om ursäkt för den sena rapporteringen men gårdagen gick i hockeyns tecken då jag först begav mig till den lokala ishallen där det spelas cup för att coacha lite unga domare. När jag kom hem så fortsattes det med att följa hockeyn i KHL och SM Liiga. Eftermiddagen började med ÖHK – DIF och avslutades på kvällskvisten med Modo – LIF. Sammanlagt 9,5 timmar hockey. Och då har jag inte räknat in sammandrag och highligts i det. En bra dag.

 

Natten mot lördag gästade Rangers Chicago för att drabba samman med Blackhawks i en försäsongsbatalj. Överlag spelade Rangers en lugn och sansad hockey och gjorde en riktigt bra match. Rangers vann för övrigt med 4-1. Här ska jag bjuda på lite iakttagelser som jag gjorde under de 2 perioder som jag orkade vara vaken och se på. Jag har valt spelare som jag tykckte stack ut ur mängden på ett eller annats sätt och ger min kommentarer kring dessa.

 

Ryan McDonagh – Inger ett lugn och självförtroende. Varsam med pucken, behåller den innom laget och finfina första pass från egen zon.

 

Rick Nash – Ser ut som om han har gjort sin försäsongsträning. Såg vass ut om än ringrostig. Mycket fin framspelning till Duclair på 2-0 målet.

 

Dominic Moore – Ser starkare ut än förra året. Verkar också ha haft en bra sommar.

 

J T Miller – Backar upp sitt stabila spel från första matchen med en ytterligare stark match. Ser ut som om han fattat vad som gäller i NHL. Kan ha spelat till sig en plats i Rangers alla redan.

 

Oscar Lindberg – Lugnt och sansat. Gör 1-0 målet. Gör inte bort sig men sticker inte ut märkvärdigt heller.

 

Nick Tarnasky – Kan bomba på med knytnävarna. Visade detta på stackars Bass i Blackhawks. Fysisk.

 

Henrik Lundqvist – Speade riktigt bra. Kan med lite tur ha spelat sig till en plats i NHL. Snabb och ingav självförtroende.

 

Anthony Duclair – Hej hå! Här har vi en blivande sniper i NHL. Grabben är bara 19 år men som han spelar! Bra instinkter. Spelet med pucken är näst intill lysande. Har endel kvar att lära i spelet utan pucken dock. Kan ev. få spela sina 9 provmatcher när säsongen drar igång.

 

Mats Zuccarello – Hade svårt att få till det. Såg lite seg och ringrostig ut.

 

Dylan McIllrath – Tog en fight. Meeh...

 

Connor Allen – Gjorde det för svårt för sig och stressade genom situationerna. Såg överladdad ut.

 

 

Det var allt jag hade att bjuda på och då såg jag inte 3e perioden.

 

Jocke


20 spelare får lämna träningslägret,

Rangers väljer att kapa truppen till 43 spelare. 20 spelar fick alltså lämna träningslägret idag.

12 spelare till AHL: Troy Donnay, Michael Kantor, Nickolas Latta, Paxton Leroux, Chris McCarthy, Richard Nejezchleb, Logan Nelson, Josh Nicholls, Sam Noreau, Mackenzie Skapski, Michael St. Croix, och Andrew Yogan.

6 spelare till respektive juniorlag: Ryan Graves, Brandon Halverson, Keegan Iverson, Ryan Mantha, Adam Tambellini, och Daniel Walcott.

2 spelare frigörs från sina try-outs: Nathan Burns och Dallas Valentine.

Jocke

Varför senarelagd start av SHL är en bra ide´

Hockeysverige.se skriver idag lite om hur SHL ska öka publiksnittet inför nästa säsong, speciellt på höstkanten. Som hockeysverige.se rapporterat så ska antalet matcher i SHL minska till nästa säsong från 55 till 52 omgångar. I samband med detta skall också starten av SHL skjutas fram. För mig kan detta vara bland de bättre beslut som SHL tagit i deras utveckling att bli en attraktivare liga för åskådarna.

 

För mig så är det rätt så självklart. Hockeyn börjar på riktigt i oktober. September igenom ska det vara träningsläger, hypande inför säsong och spekulationer. Jag har alltid tyckt att seriestart i tidigt september är fruktansvärt överskattat. Dels så har man inte hunnit släppt alla intressen som har med sommarsäsong att göra. Om detta är fotboll, grillning, båtåka eller jakt och fiske spelar ingen större roll. Man har inte riktigt släppt taget om sommaren än. Även för mig med hockey som min allra största kärlek i livet så känns det svårare att få grepp om en serie redan i september. Träningsläger, försäsongsmatcher, analyser och spekulationer är inga problem att följa då det i slutänden är helt oväsentligt. Jag känner att det inte gör något om jag missar en del om jag har annat för mig. Det är när säsongen drar igång som det blir skarpt läge. Sen är just jag så pass intresserad att jag följer försäsongen mycket mer intresserat än den genomsnittliga supportern, men det är jag.

 

Genom att senarelägga säsongsstarten får lagen och samtidigt klubbarnas PR-avdelningar mer tid att förbereda sig för den annalkande säsongen. Lagen kan nöta spelsystem och får mer tid att bygga upp fysiken. Men det viktigaste av allt, för att fylla lagens arenor så har SHL mer tid på sig för att hypa upp säsongen och i samma veva så hinner folk att avsluta det mesta som hör sommaren till och börja känna suget efter att krypa in i en stämningsfull arena och se på hockey. Detta blir en win-win för både lagen och supportrarna. Supportrar som börjar fundera på hockey framåt oktober kan också bli likgiltiga till att gå och kolla hockey, ”Oj! Dom har redan spelat 6 omgångar här. Ah... jag kan gå på [dendär] matchen senare istället.”, istället för att ”Jävlar! På lördag är det ju premiär! Det lär vi gå på.” följt av ”Sjukt kul och vilken vinst! Jag ska nog köpa mig ett säsongskort.”

 

Just hypandet av en kommande säsong är en viktig del i att marknadsföra sig som liga för ”dussinsupportrarna” som gärna ser på hockey men som lika gärna kan tänka sig att kolla på fotboll, handboll, bandy, etc. Att bygga upp intresset för sporten, ligan och lagen är i dagsläget en av de viktigaste uppgifter som SHL måste ta tag i, och jag hoppas att vi ser mer av det i framtiden. SHL är i grund och botten sport, men i dagens samhälle måste det tjäna mer som ett nöje för att öka sina publikintäkter. Hypandet kring ligan och lagen måste bli bättre och med senarelagd säsongsstart så ger SHL sig bättre förutsättningar att göra just det. Bra jobbat SHL!

 

 

Har du några tankar kring detta eller tycker du att jag är helt offside? Jag finns på twitter och jag bits bara ibland. @j00k3

 

Jocke

 


Iakttagelser från Rangers – Devils

Då hade det äntligen blivit dax för nedsläpp mellan Rangers och Devils för den första försäsongsmatchen i Madison Square Garden. Adrenalinet pumpade och det var nog tur jag inte skulle spela så överladdad som jag var. Det hela som skulle bli startskottet för den verkliga nedräkningen till säsongstart utvecklade sig till en liten böld i arslet en vinternatt när man vill sitta. Klockan stod på 3:29 och Devils har precis fått den andra pucken förbi Lundqvist. 2 skott och 2 mål av Devils. Rangers jobbar för kvittering och till första periodvilan står det 2-2. Matchen slutar till slut med Devilsvinst, 4-5.

 

Nedan tänkte jag delge er läsare mina iakttagelser från matchen. Jag kommer gå igenom spelare för spelare som jag tyckte stod ut på ett eller annat sätt. Alla spelare från matchen kommer inte att vara med då jag fokuserade på de som stod ut ur mängden.

 

Carl Hagelin – Denne vindsnabbe forward får vara med och leka från start i år. En opererad axel gjorde att han missade första månaden förra säsongen och även träningslägret. 1 mål i natt. Här har vi en spelare med sparkapital i. Spelade starkt och ettrigt ut med sargerna, runt mål och skapar bra tryck mot pucken. Han tar smarta beslut med pucken och jobbade även bra i BP. Tog en riktigt dum slashing-utvisning sent i 3e.

 

JT Miller – Har inte riktigt fått det att stämma i NHLsammanhang men verkar ha fått till det nu. Ser isen bra och positionerar sig utefter det smart. Utmanar starkt med pucken. 2 ass i natt. Riktigt fin framspelning till Malones 2-2 balja. Kan spela till sig en plats i Rangers om han fortsätter såhär.

 

Marc Staal – Ögonskadan verkar vara ett minne blott. Stabil top-4 back som spelar med sådan skön pondus och riv. Förväntas bilda backpar med Bria... ehum, Dan Boyle i vinter.

 

Dan Boyle – Spelar med mycket rutin. Får Boyle och Staal spela ihop sig lite kan detta bli ett riktigt vasst backpar.

 

Mike Kostka – Oj. Zone exits och Corsi kommer inte vara Kostkas bästa statistikkolummner. Jag hoppas personligen att McIllrath eller Allen kommer kunna ta steget upp från AHL istället. Men det är grundat på en match. Kostka har allt att vinna i mina ögon.

 

Kevin Heyes – Stor och stabil pjäs som kan bli en Kreider-typ. Lider lite av Miller-syndromet och verkar inte få ihop spelet i NHLsammanhang. En pojke i en mans kropp. Inleder förmodligen i AHL.

 

Martin St. Louis – Vår lille magiker. Såg kvick och vältränad ut. Man kan inte tro att han är 39år.

 

Jesper Fasth – 1 mål i natt. Spelade stabilt. Speciellt i BP.

 

John Moore – Såg stabil ut men led av att spela med Kostka. Försökte kompensera sin kollegas misstag och blir då att fuska på egen position. Kan växa denna säsong.

 

Chris Kreider – Pumpar skridskor och spelar fysiskt, det är bra. Drar på sig en riktigt onödig utvisning i 3e – Som vanligt. Dyker senare upp med ett gubben i lådan-spel och gör mål – Som vanligt. Experten på att smyga runt i 50 min för att sedan kliva fram och göra ett viktigt mål.

 

Ryan Malone – Stor och stark. Kan bidra om han håller samma klass som i natt. Slet och jobbade hårt. Gjorde även 2-2 målet i PP. Riktigt snyggt också. 

 

 

 

Det var mina tankar om de spelare som jag ansåg stod ut lite mer än resten.

Nästa match är på fredag mot Chicago Blackhawks. Det ser vi fram emot.

 

Har ni synpunkter, frågor eller bara vill tjöta lite hockey så dra en tweet min väg. @j00k3

 

På återseende! Jocke


Hockeyn är tillbaka, och jag älskar det!

It's time for hockey! Äntligen! En ny säsong står för dörren och i natt, kl 01.00, spelar Rangers sin första träningsmatch för säsongen. Man möter ärkerivalerna Devils i Madison Square Garden och även om det ”bara” är en försäsongsmatch så känns det helt fantastiskt i kroppen att äntligen få se Blåskjortorna möta riktiga motståndare igen. Äntligen! Hockeyn är tillbaka!

 

Under gårdagskvällen tog jag mig tid att leta på stream för att se försäsongsmatchen mellan Capitals och Sabres. Lyckan när den gryniga fulstreamsbilden skymtades bakom alla pop-ups är obeskrivlig. Det var som att få träffa en god vän som man inte sett på 1år. Det var som när man vaknade upp vid halv 6 snåret på julaftonsmorgon när man var 8år. Det var ren lycka!

 

Försäsongsmatcherna brukar väl inte vara de mest intensiva, men det finns alltid prospects som försöker göra avtryck på sin GM, scouter och coach för att få chansen att spela i världens bästa liga. Vissa visar upp sin råa talang med puckhantering som man inte trodde var möjlig. Andra ser till att spela sådär nitiskt korrekt utefter de instruktioner som de fått av legledningen. Vissa kliver upp och visar hur fysiska de kan vara med en stor tackling eller hård forecheck, endel är till och med villiga att kasta handskarna och riskera ta ett par stygn för att visa lagledningen att man är där och tänker ge allt. Allt detta är vad som gör just försäsongsmatcherna intressanta. Rick Nash eller Henrik Lundqvist har i dagsläget inget att bevisa för coachen, de är helt enkelt självskrivna. Varför de spelar i dessa träningsmatcher är mest för att bli av med ringrosten och för att se om det finns unga lovande spelare som kan utveckla kemi med de luttrade veteranerna.

 

Om 17 dagar när vi gästar Blues i St. Louis för match nummer 1 av den 82 matcher långa säsongen har lagledningen tillsammans med scouter och GM plockat ut en 21 man stor trupp som de tror kan leda klubben till framgång. 63 man ska bantas ner till 21. 2/3 av alla spelare som deltar i träningslägret kommer inte att bli uttagna till ”the opening night roster” och kommer att skickas ner till farmarlaget i AHL, ut till olika juniorligor och i vissa fall tillbaka till sina ”gamla” lag i Europa. Coach, Alain Vigneault, har en stor uppgift framför sig. Visserligen finns där, i min mening, ca 25 spelare som inte har en enda chans att ta en plats i storklubben. Dom är med för att göra de fysiska testerna, tala framtid, se och lära hur det är att vara ett proffs. Därefter finns det 38 spelare som vidare slåss om en plats i storklubben. De 38 spelarna skall AV tillsammans med sin coachstab, GM och scouter utvärdera individ för individ och sedan banta ner truppen till 21 spelare som han tror kan, i balans med den individuella skickligheten, spela efter hans spelsystem som ett lag. Han måste ta hänsyn till många parametrar som fysik, spel på isen, personlighet och hur bra spelaren passar in i gruppen för att nämna några. När det väl är gjort så återstår träning på is och taktikgenomgångar för att få alla spelare att spela det spelsystem som coachen valt är bäst för truppen, vilket inte alltid är det lättaste. Allt detta på 17 dagar.

 

Nu har jag rapat på om allt för mycket strunt. Men hockeyn är tillbaka, och jag älskar det! Det var budskapet jag ville få ut med detta blogginlägg.

 

Är du lika lycklig som jag när hockeyn nu är tillbaka? Hojta på twitter! Delad glädje är dubbel glädje. @j00k3

Jocke


RSS 2.0