Hockeyn är tillbaka, och jag älskar det!

It's time for hockey! Äntligen! En ny säsong står för dörren och i natt, kl 01.00, spelar Rangers sin första träningsmatch för säsongen. Man möter ärkerivalerna Devils i Madison Square Garden och även om det ”bara” är en försäsongsmatch så känns det helt fantastiskt i kroppen att äntligen få se Blåskjortorna möta riktiga motståndare igen. Äntligen! Hockeyn är tillbaka!

 

Under gårdagskvällen tog jag mig tid att leta på stream för att se försäsongsmatchen mellan Capitals och Sabres. Lyckan när den gryniga fulstreamsbilden skymtades bakom alla pop-ups är obeskrivlig. Det var som att få träffa en god vän som man inte sett på 1år. Det var som när man vaknade upp vid halv 6 snåret på julaftonsmorgon när man var 8år. Det var ren lycka!

 

Försäsongsmatcherna brukar väl inte vara de mest intensiva, men det finns alltid prospects som försöker göra avtryck på sin GM, scouter och coach för att få chansen att spela i världens bästa liga. Vissa visar upp sin råa talang med puckhantering som man inte trodde var möjlig. Andra ser till att spela sådär nitiskt korrekt utefter de instruktioner som de fått av legledningen. Vissa kliver upp och visar hur fysiska de kan vara med en stor tackling eller hård forecheck, endel är till och med villiga att kasta handskarna och riskera ta ett par stygn för att visa lagledningen att man är där och tänker ge allt. Allt detta är vad som gör just försäsongsmatcherna intressanta. Rick Nash eller Henrik Lundqvist har i dagsläget inget att bevisa för coachen, de är helt enkelt självskrivna. Varför de spelar i dessa träningsmatcher är mest för att bli av med ringrosten och för att se om det finns unga lovande spelare som kan utveckla kemi med de luttrade veteranerna.

 

Om 17 dagar när vi gästar Blues i St. Louis för match nummer 1 av den 82 matcher långa säsongen har lagledningen tillsammans med scouter och GM plockat ut en 21 man stor trupp som de tror kan leda klubben till framgång. 63 man ska bantas ner till 21. 2/3 av alla spelare som deltar i träningslägret kommer inte att bli uttagna till ”the opening night roster” och kommer att skickas ner till farmarlaget i AHL, ut till olika juniorligor och i vissa fall tillbaka till sina ”gamla” lag i Europa. Coach, Alain Vigneault, har en stor uppgift framför sig. Visserligen finns där, i min mening, ca 25 spelare som inte har en enda chans att ta en plats i storklubben. Dom är med för att göra de fysiska testerna, tala framtid, se och lära hur det är att vara ett proffs. Därefter finns det 38 spelare som vidare slåss om en plats i storklubben. De 38 spelarna skall AV tillsammans med sin coachstab, GM och scouter utvärdera individ för individ och sedan banta ner truppen till 21 spelare som han tror kan, i balans med den individuella skickligheten, spela efter hans spelsystem som ett lag. Han måste ta hänsyn till många parametrar som fysik, spel på isen, personlighet och hur bra spelaren passar in i gruppen för att nämna några. När det väl är gjort så återstår träning på is och taktikgenomgångar för att få alla spelare att spela det spelsystem som coachen valt är bäst för truppen, vilket inte alltid är det lättaste. Allt detta på 17 dagar.

 

Nu har jag rapat på om allt för mycket strunt. Men hockeyn är tillbaka, och jag älskar det! Det var budskapet jag ville få ut med detta blogginlägg.

 

Är du lika lycklig som jag när hockeyn nu är tillbaka? Hojta på twitter! Delad glädje är dubbel glädje. @j00k3

Jocke


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0